Hyvää alkanutta uutta vuotta 2019!
Vuosikymmenen megatrendinä jatkaa varmasti tekoäly ja koneoppiminen, joidenka voimistumista ja vahvistumista maailmalla seurataan herkeämättä. Insignolla seurataan kehitystä myös tarkasti: vaikka kiventyöstöä ja kaivertamista pidetäänkin yleisesti perinteikkäänä käsityönä, käytämme kuvan jäljentämiseen digitaalista kaiverrustekniikkaa.
Minkälaisen harppauksen teknologia ottaakaan muutamassa kymmenessä vuodessa? Ainakin uudessa Blade Runner -elokuvassa vuoden 2049 maailma näyttää lohduttomalta ja armottomalta, teknistynyt maailma tarjoaa vain pelkkää lumetta. Elokuvassa maailma on kokenut totaalisen blackoutin, pimennyksen. Datapankit ovat vahingoittuneet ja orgaanisesta maailmasta on pelkät rippeet jäljellä.
Dialogi datapankin kaljun arkistovirkailijan (Tómas Lemarquis) ja päähenkilön ”K” (Ryan Gosling) kesken kolahtaa:
– Kaikki muistavat missä olivat pimennyksen sattuessa. Entäs sinä?
– Se oli vähän ennen minun aikaani.
– Minä olin kotona vanhempieni kanssa. Kymmenen päivää pimeyttä. Jokainen kone lakkasi toimimasta. Kun valot saatiin taas päälle, kaikki oli pyyhkiytynyt pois. Valokuvat, tiedostot, datan pienetkin rippeet. Pankkitiedot myös. Minua se ei kyllä haitannut. Hassua, että vain paperi säilyi. Tosiaan, meillä oli kaikki laitteilla. Kaikki, ihan kaikki! Äitini itkee edelleen tuhoutuneiden vauvakuvieni perään.
– No, onhan se harmi. Olit varmasti todella suloinen.
Niin. Nykyään kaikki tiedostomme valokuvat mukaan lukien ovat suurimmaksi osaksi digitaalisessa muodossa älypuhelimella, tietokoneella, muistitikulla tai pilvipalvelussa. Ja kuinka monta kertaa läppärisi kovalevy on kärähtänyt, pilvipalvelusi heittänyt ulos unohtuneen salasanan takia tai muistitikkusi hävinnyt? Jos yksikin rakkaista valokuvista on yli muiden, ei sen saisi antaa hautautua tietokoneen uumeniin tai verkon syövereihin. Blade Runnerin maailmassa vuonna 2049 valokuvat selvisivät ainoastaan paperisessa muodossa, joita vaalittiin suurella hartaudella ja varovaisuudella. Mutta miten, mihin ja mitä vaihtoehtoja on olemassa paperisen valokuvan kaikenkestävälle tallentamiselle?
Mikään ei ole varmaa ennen kuin se on kiveen kaiverrettu
Insigno käyttää impact etching -tekniikkaa, jossa valokuva pystytään jäljentämään kiveen tai muuhun kovaan pintaan timanttineulalla iskemällä. Valitsemasi valokuvan jäljennös kivessä on tyylikkään harmaansävyinen – timanttineula pystyy pureutumaan syvemmälle ja paljon moniulotteisemmin kuin esimerkiksi laserilla saatikka käsin jättäen kirkkaan hohtavan lopputuloksen. Maalia taikka muita paikkausaineita ei tarvita. Yllättävän huonolaatuisellakin kuvalla kaiverrus on mahdollista toteuttaa siistillä jäljellä, mutta mitä parempilaatuisempi kuva, sitä parempi lopputulos. Kuvaa lähettäessä ei siis tarvitse huolehtia pikseleistä. Taulua suunniteltaessa kaiverrettava kuva ensin käsitellään ja hienosäädetään ennen kuin se siirretään kaiverrusohjelmaan. Tilauksen saatuamme teemme työstä asetteluehdotuksen, jonka lähetämme myös tilaajan hyväksyttäväksi ennen kaiverrustyön aloittamista.